De geschiedenis van de Hanzestad

vingino kinderkledingGeschiedenis zit overal. In een stad als Zwolle kan niemand dat ontkennen. De straten, huizen, grachten, gevels, stenen; alles vertelt een verhaal. Het laat allemaal de historie zien van de prachtige stad Zwolle.

Hoe kan cultuureducatie eraan bijdragen dat dit verhaal ook nog in de toekomst op een juiste manier kan worden verteld? Dit is een kernvraag waar de werkgroep Stadsgeschiedenis zich mee bezighoudt.

In de hedendaagse stedelijke ontwikkeling is er steeds meer een trend zichtbaar dat de zichtbare geschiedenis wordt verdraaid. Het beste voorbeeld van het effect van het anders laten zien van de geschiedenis, is zonder twijfel het werelderfgoed Stonehenge in Engeland.

Stonehenge

cbd olieWij kennen Stonehenge tegenwoordig als een verzameling staande stenen. De manier waarop het is opgesteld past heel erg bij het beeld dat we hebben van dit soort monumenten. In onze gedachte zijn dit namelijk plekken waar vroeger spirituele activiteiten werden gehouden. Het zijn dus plekken van oude religies.

Hoe weten we dit eigenlijk? Dit is gebaseerd op een persoon die dit heeft verzonnen. Deze persoon heeft de stenen bij Stonehenge namelijk op deze manier geformeerd. Voorheen lagen deze stenen namelijk verspreid over een groter oppervlak. De manier waarop de stenen van Stonehenge zijn geformeerd, representeren dus het beeld wat deze persoon erbij had. Maar representeert dit ook de werkelijke opstelling van deze stenen? Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.

Toch heeft deze opstelling van de stenen in Stonehenge een groot effect gehad op de manier waarop we de geschiedenis hebben vormgegeven. Het is helemaal niet zeker dat dit soort spirituele plekken hebben bestaan en we weten ook niet hoe ze eruit zagen. Toch worden in films en boeken dit soort plekken beschreven en zien ze er altijd uit zoals Stonehenge. De fantasie van één persoon in de jaren ’50 van de twintigste eeuw heeft de geschiedenis bepaald van eeuwen geleden. Niet andersom. De geschiedenis heeft niet het beeld bepaald wat we ervan hebben.

Helmond

vingino kinderkledingOok tegenwoordig zijn dit soort waanbeelden aan de orde van de dag in stedelijke ontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan is de wijk Brandevoort in Helmond. Deze wijk is gebouwd in een historiserende architectuur. Het is niet historisch, want het is geheel nieuw. De architectuur en stedelijke structuur is geïnspireerd op de geschiedenis, maar is niet hetzelfde als de geschiedenis.

De ontwerpers en stedenbouwkundigen wilde graag een historische Brabants dorp nabouwen met hedendaagse woningen die eruitzien als oude woningen. Het resultaat is echter niet een Brabants dorp zoals die in Helmond en omgeving ooit heeft bestaan. Wanneer je scheel kijkt, zou je kunnen denken dat het enigszins lijkt op een dorpje in het Noordoostelijke deel van Noord-Brabant.

Toch denken bewoners dat het hier gaat om een historisch representatie van een echte Brabantse stad. Het gevaar is dat men gaat denken dat een Brabantse stad er een eeuw geleden echt zo uitzag, want dat is absoluut niet het geval. Bovendien heeft men als doel gehad om een historische Brabantse stad te creëren, maar heeft men absoluut geen historisch stedelijke kenmerken of architectuur uit Helmond of Eindhoven meegenomen. Waarom eigenlijk niet?